Nyelv: HU | EN

Pigmentfoltok eltávolítása

Anyajegy, szeplő, májfolt és öregedési foltok kezelése, eltávolítása. A leggyakoribb kozmetikai rendellenességek napjainkban a pigmentfoltok.

Számtalan oka lehet: megnövekedett UV sugárzás, különféle vegyi anyagok, egyéni életmód pl. túlzott napozás, fényvédők használatának kerülése vagy hormonális hatás. Ez elsősorban a hölgyeket érinti hiszen a fogamzásgátló tabletták hatására a száj körül és az orcákon megjelenhetnek a nemkívánatos pigmentfoltok. Előidézhetjük kozmetikumokkal és parfümök használatával is. Ezért a fény által ért bőrfelületre soha ne tegyünk parfümöt.

Melyek a leggyakoribb pigmentfoltok?

Egy tipikus pigmentfolt a szeplő, amit sokan (divattól függően) bájosnak, szexisnek tartanak. Második helyre tehető gyakoriság szempontjából a hormonális eredetű foltok. Ez terhességgel, ill. a fogamzásgátló tabletták szedésével van összefüggésben. Harmadik helyre sorolhatjuk a gyulladást követő túlpigmentálódást. A tünet ott csoportosul, ahol a legtöbb kezelendő pattanás van.

Hogyan kezeljük a pigmenteket?

Kombináltan kell alkalmazni a kozmetikai és orvosi beavatkozásokat. A pigmentfoltra hajlamos embernek el kell búcsúznia a napozástól. Maximális fényvédelem szükséges egész évben, mellette célszerű mechanikus bőrkoptató módszerek bevezetése (peelingek, mikrodermabrázió). Mindenképpen szükséges éjszakára pigmenttermelést gátló krém használata (pl. hydrochnon). Az orvosi kezelések erősebb kémiai bőrsebészetet (pl. triklórecetsav) és lézerek (IPL, Q-kapcsolt Nd-yag) alkalmazását takarják, de tudni kell hogy a pigmentfoltosság az esztétikai bőrgyógyászat legnagyobb kihívása.