Nyelv: HU | EN

Hegkezelés

Műtét utáni hegkezelés - SkinCareA hegek a szervezet gyógyulási folyamata közben keletkező éles határú, tömött tapintású, a bőr szintjéből kiemelkedő lilásrózsaszín, idővel kifehéredő zsugorodott kötőszöveti képződmény. Tudnunk kell, hogy a hegeket nem lehet teljesen eltüntetni. Az egyszer már kialakult heg alakja állandó, de kezelésekkel sokat javíthatunk az esztétikai megjelenésén.

A normális hegek mellett gyakran találkozunk rendellenesen gyógyuló hegekkel mint pl. a hipertrófiás heg és a keloid. A keloid képződésre való hajlam egyénenként testtájanként valamint életkorral változik. A bőrgyógyász a hegdiagnosztika után megtervezi az egyedi személyre szabott kezelések kombinációját, amely az elváltozástól függően lehet krém, injekció vagy lézer. A bőr színe, típusa, kora és a heg típusa egyaránt meghatározza a beavatkozás lehetőségeit, hiszen a különböző típusú hegek különféle beavatkozásokra reagálnak.

A legjobb eredményt a friss hegeknél érhetünk el. A varratszedés utáni időszakban azonnal megkezhetjük a szövet kezelését. A már teljesen kifehéredet hegek állapota kevésbé javítható, itt gyakran meg kell elégednünk azzal hogy csökkentjük a pigmentációs elszineződést vagy a heg kiemelkedését a bőr felszínéből. Megoldás az újbóli kimetszés így friss heget hozunk létre és azt kezeljük. A régi hipertrófiás hegek, keloidok esetében a hegplasztika után azonnali hegkezelés szükséges.